Objavljeno

Boja savršenstva za savršen napitak

Znate li što je, zapravo, bijeli čaj? Kad se zeleni čaj prvi put pojavio na zapadnjačkom globalnom tržištu kao napitak nije odmah bio prihvaćen s oduševljenjem. No, s vremenom se priča promijenila i uživatelji su prihvatili drugačiji, pomalo opor okus zelenog čaja – naročito kada bi se pripremao uz dodatak aromatične mente ili pikantnog đumbira. Popularnosti je pridonijela i medijska pažnja koja se zelenom čaju pridaje, a danas ćemo vrlo rijetko naići na kućanstvo koje ga nema.

 

S druge strane, bijeli čaj je na zapadnom tržištu prezentiran u vrijeme uspona i propagande zelenog čaja, pa se može reći da je neko vrijeme bio u sjeni svog poznatijeg brata. No, za razliku od zelenih čajeva, kvalitetan bijeli čaj nikada nećete moći naći na policama supermarketa. Više cijene i rjeđe distribuiran, bijeli čaj često zbog ekonomskog aspekta nije primamljiv kupcima. Uglavnom, ako na polici supermarketa i naiđete na nešto što se naziva bijelim čajem, vrlo je vjerojatno da je u toj mješavini bijeloga čaja samo u tragovima ili da ga – nema uopće. Zbog činjenice da bijeli čaj ima suptilan okus, često se dodatno aromatizira nježnim voćem – kruškom ili breskvom, kako bi krajnji kupac uživao u okusu voća. Dodaci poput đumbira ili limuna se, uz bijeli čaj, ne preporučuju budući da je njihov okus intenzivan te u konačnici prekrije okus bijeloga čaja. Ovo su samo neki od razloga što bijeli čaj još nije stekao globalnu popularnost, kakvu i zaslužuje, no i to se postepeno mijenja pa sve više uživatelja otkriva što je, zapravo, bijeli čaj i koliko nam ovaj napitak može oplemeniti život i promijeniti iskustvo uživanja u čaju. Ono što razlikuje bijeli čaj od ostalih jest činjenica da su listovi bijeloga čaja u procesu uzgoja i obrade najmanje tretirani i obrađivani od svih ostalih čajeva. Kod uzgoja bijeloga čaja listovi se minimalno podvrgavaju klimatskim promjenama, kraće rastu i sazrijevaju, manje su sušeni, manje oksidirani i općenito minimalno obrađivani pa je krajnji proizvod mnogo čišći i prirodniji od, npr. crnoga čaja, koji prolazi kompleksnu obradu ili zelenog čaja, čiji se listovi redovito podvrgavaju žarenju. Paradoksalna je činjenica da, iako najmanje tretiran, upravo je bijeli čaj onaj kojemu se u procesu proizvodnje pridaje najviše pažnje.

 

Jednostavnost bijeloga čaja

Bijeli čaj se, u svom najčišćem obliku, sastoji samo od najmlađih pupoljaka biljke Camelia sinensis, te je njegov uzgoj usko vezan za kinesku pokrajinu Fujian. Pupoljci bijeloga čaja su brani samo u rano proljeće, prije no što se dostignu zazeleniti, otvoriti i dati list. Pritom se iznimno pazi na meteorološke uvjete koji nastupaju za vrijeme same berbe. Upravo su ovo faktori koji doprinose jednostavnosti i čistoći krajnjeg okusa napitka, a jedine sekundarne arome koje bi se smjele okusiti jesu blagi okus meda, lješnjaka ili breskve.

Ranije spominjani pupoljci biljke čaja uglavnom rastu zaklonjeni od sunca tri tjedna prije branja. Prema tradicionalnoj legendi, pupoljke čaja koji će, kasnije, postati čaj za cara, smjele su brati samo mlade djevice, a čaj su brale noseći svilene rukavice. U današnje se vrijeme branju čaja još uvijek pridaje iznimna pažnja i beru se iz tradicionalnih i cijenjenih vrtova čaja, pa su proizvođači visoko educirane osobe koje znaju prepoznati prave meteorološke uvjete za branje čaja.Kada je pupoljak čaja jednom ubran s biljke prenosi se u „paviljon“, sjenovito mjesto s velikom cirkulacijom svježeg zraka.

Upravo zbog navedenih razloga – prirodne tehnike rasta, minimalna obrada i iznimna pažnja koja se posvećuje tim dragocjenim listovima, bijeli čaj uživa globalnu popularnost, a žitelji Dalekog istoka smatraju ga najzdravijim pićem.

Kada se povede priča o hrani i piću koje bi trebalo biti dobro za nas, neizbježno je spomenuti bogatstvo antioksidansima. Ove su dragocjene molekule prirodno prisutne u hrani, povrću, ali i napicima kao što je čaj. Njihova je uloga braniti naš organizam od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima iz okoliša i procesuirane hrane, a slobodni radikali dugoročno dovode do ubrzanog starenja te razvoja kroničnih bolesti. Povećanjem unosa hrane i pića bogatih antioksidansima činimo svome tijelu veliku uslugu.

Sagledajmo širu sliku i pokušajmo shvatiti što je to zapravo zdravo? Je li biti zdrav samo raditi na tome da naš organizam – kompleksan, ali i savršen mehanizam koji pokreće organske sustave tijela bude očuvan? Ili i psihološka ravnoteža igra veliku ulogu u zdravlju? Što je s emocionalnim zdravljem? Tradicionalna kineska medicina sagledava ova tri elementa čovjekovog postojanja i tvrdi da je čovjek zdrav samo i jedino kada su um, tijelo i duh uravnoteženi.

Iako zapadnjačka medicina vrlo sporo prihvaća ono što istočnjačka zna već tisućljećima, ipak se može vidjeti pomak i osvještavanje ljudi da se svim elementima čovjekova postojanja treba pridodati pažnja i pravilna njega kako bi živjeli zdravo, kvalitetno i „punim plućima“. Mnoga istraživanja provode ispitivanje utjecaja tjelovježbe i redovite konzumacije čaja na smanjenje razina svakodnevnog stresa, te rezultati kazuju ono što i sami instiktivno znamo – sve je povezano, i sve je važno.

Stoga, barem minimalno što možete učiniti za sebe jest uzeti nekoliko minuta i pripremiti šalicu vrhunskog bijelog čaja, te uživati u dragocjenim trenucima sami, s obitelji ili prijateljima. Je li ovo dovoljna prednost bijeloga čaja? 🙂