Košarica

Vaša košarica je prazna ...

100 % ORGANSKI ROOIBOS

35,00 HRK kom Težina: 50 g


 
Najbolji, 100 % prirodan organski Rooibos čaj vrhunski je dar nedirnute prirode što nam dolazi sa samog juga Afrike. Zaokruženog, nježno slatkastog i blago orašastog okusa te zamamne, crvenosmeđe boje – organski Rooibos krije mnoštvo polifenola i drugih biološki aktivnih tvari. Darujući izniman užitak već pri prvom gutljaju, donoseći snagu, moć revitalizacije i očuvanja punog zdravlja, ovaj najkvalitetniji Rooibos je poput svježe krvi koja kola tijelom - istinski pokretač i crvena kapljica našeg poletnog življenja.

 

Rooibos je južnoafrički čaj koji se tradicionalno bere samo na visoravnima provincije Western Cape, u naručju nedirnute, divlje prirode. Ovaj čaj odlikuje neponovljiva crvenosmeđa boja afričkog tla i iznimno fin, zaokružen, slatkasti okus čiju ćete orašastu komponentu osjetiti tek pri kraju svakog gutljaja. U uobičajenom procesu pripreme za konzumaciju, njegovi uski i duguljasti listići se izlažu fermentaciji koja pretvara zelene listove u crveno-smeđe i čaju daje široko poznate, specifične aromatske note. U Južnoj Africi, on se tradicionalno pije uz dodatak šećera i mlijeka, iako je poznato i u većem dijelu svijeta preferirano serviranje uz limun i med. Dugogodišnja tradicija Rooibosa u zemlji njegovog podrijetla donosi još čitav niz mogućih načina pripreme: koncentrirani pripravci mljevenog Rooibosa koriste se umjeto kave za pripremu espressa koji onda nosi naziv „red espresso“, a poznate su i sve druge varijante napitaka po uzoru na one koji se rade na bazi kave - „red capuccino“, „red latte“ i sl. Ohlađeni Rooibos iznimno je popularan kao osjvežavajući i poletan, ukusan i lagan prirodni hladni čaj – „red iced tea“.

Rooibos sadrži zanemarive količine kofeina i tanina, no iznimno je bogat drugim biološki vrlo aktivnim spojevima zbog čega postoje duboka uvjerenja u njegova snažna djelovanja na očuvanje zdravlja i mogućnost blagotvornog djelovanja u nizu poremećaja. Naime, u Rooibosu su dokazani mnogobrojni spojevi neupitne pozitivne biološke uloge - u prvom redu jaki antioksidansi poput fenolnih komponenti, aspalthina, nothofagina, kvercetina, luteolina te drugih. Već se same fenolne komponente danas smatraju iznimno vrijednim prehrambenim sastojcima (tzv. mikrohrana) koji svojim protuupalnim i imunomodulacijskim djelovanjem smanjuju progresiju i rizik nastanka niza bolesti – u prvom redu aterosklerotskih bolesti srca i krvnih žila, te niza patoloških stanja poremećene imunosti i sklonosti tumorskom rastu. Za usporedbu je vrijedno spomenuti kako upravo fenolne komponente čine jednu od ključnih sastavnica koje maslinovom ulju donose dokazana ljekovita zdravstvena djelovanja. Rooibos u eksperimentalnim uvjetima blokira djelovanje ksantin oksidaze, enzima zaduženog za pretvaranje purina u uričnu (mokraćnu) kiselinu, zbog čega se vjeruje kako je iznimno djelotvoran u prevenciji gihta. Iako danas raspolažemo čitavim nizom ozbiljnih znanstvenih studija vezanih uz Rooibos, potrebni su dodatni podaci kako bismo nedvojbeno mogli potvrditi ova zdravstvena vjerovanja i sa stajališta suvremene medicine zasnovane na dokazima dati Rooibosu nedvojbene terapijske preporuke.

Uz klasičnu varijantu crvenosmeđeg fermentiranog Rooibosa, postoji i varijanta zelenog Rooibosa koja se od klasičnog razlikuje izostankom fermentacije – priprema je slična onoj koja se koristi pri obradi vrhunskih zelenih čajeva. U takvoj varijanti, igličasti listići Rooibosa se pare i suše, a sama fermentacija se dokida, pa je konačni proizvod drukčiji, izniman, zeleni Rooibos čaj.

U svakom slučaju, potpuno prirodan, ukusan i zdrav, Rooibos krijepi tijelo, daje neizmjerno zadovoljstvo finih okusa i potiče pun osjećaj svježine, vitalnosti i snage.