Košarica

Vaša košarica je prazna ...

THE COFFEE TEA - MATÉ

35,00 HRK kom Težina: 50 g


 
Zaokruženog gorkasto-slatkog, orašastog okusa s notom prirodne karamele, ovaj biološki aktivnim tvarima bogat čaj idealan je za uživanje, poticanje općeg dobrog osjećanja, imunomodulacije i dugoročne antioksidacije, te predstavlja idealnu zamjenu za kavu. Taman, aromatičan, bogat – za njega u Brazilu kažu:
"When one offers Matē, he offers friendship“ – „Kad Vam netko nudi Matē, on Vam nudi prijateljstvo”
 

Gorkasto-sladak,bogat kofeinom i drugim biološki aktivnim tvarima uz koje vezujemo niz njegovih dokazanih pozitivnih zdravstvenih djelovanja (u prvom redu iznimnu regulaciju imunosti i antioksidacijska svojstva), ovaj tradicionalni južnoamerički čaj posebnog rituala pripreme, već je stoljećima iznimno cijenjen u cijeloj Europi. Upravo ova njegova „roasted“ inačica, kod koje se nakon kidanja mladi listići podvrgavaju toplinskoj obradi – „pečenju“, donosi dodatnu orašastu notu i blage tonove karamela. Zaokružen i pun okus te ukupna snaga i sposobnost da bude izvrsna, zdrava zamjena za kavu čine ovaj čaj zaista posebnim. 

 

Biološka svojstva i djelovanje

Matē čaj se vezuje uz tradiciju Guarana (The Guarani People), posebne etničke skupine koja tisućljećima obitava u Južnoj Americi. Kao tradicionalni čaj koji donosi čistoću i snagu nedirnutih prostranstava Brazila, Matē se dobiva od biljke yerba matē (Ilex paraguariensis) čiji su listići vrlo posebnog, nazubljenog ruba, baš kao što je poseban njihov sastav i konačni proizvod. Aromatičan, gorkasto-sladak, ovaj čaj je bogat različitim biološki aktivnim spojevima, a ne samo kofeinom, pa je osim gastronomskih priznanja, on u mnogobrojnim znanstvenim studijama pokazao učinke na poboljšanje općeg stanja, povoljno djelovanje na oporavak iza velikih zdravstvenih događaja - operacija i slično, izvrsnu imunomodulaciju, regulaciju masnoća u krvi, te normalizaciju probave i stolice. U Matē čaju je do danas identificiran čitav niz vrijednih aktivnih elemenata među kojima se ističu geronial, matein, te niz drugih, specifičnih tvari s kojima se povezuju njegova ljekovita svojstva.

 

Tradicionalna priprema

Matē čaj se tradicionalno sprema na vrlo poseban način – njegovi listići se nakon sušenja usitnjavaju gotovo do praha, a sam čaj tradicionalno poslužuje u maloj tikvici (imena - matē, guampa, cuia ili calabash razlikuju se u različitim regijama i jezicima).Tikvica se, po običaju obložena srebrom, puni do ½ ili ¾ tako usitnjenim čajem i prelije vrućom (ne kipućom) vodom. U nju se zatim uloži posebna srebrna slamčica (bombilla ili bobija) koja je zatvorenog, ali perforiranog donjeg kraja kako bi se iz otopine kroz nju mogao piti čisti čaj. Ova tradicionalna metoda pripreme lako se prilagođava suvremenom europskom življenju i uobičajenom priboru za spremanje i pijenje čaja (klasičan pribor uz procijeđivanje nakon termičke obrade). Također vrijedi spomenuti kako se Matē čaj može pripremati i metodom nalik na kuhanje turske kave uz dulje odležavanje (oko 20 minuta) nakon dodavanja u vruću vodu. Ovakva metoda pripreme zahtijeva omjer od najviše 50 g čaja na litru vode, a posebno je prikladna za ljetno vrijeme, kada je ohlađen Matē čaj iznimno piće za puno osvježenje, snagu i dobro osjećanje.

 

Napomena:

Ne preporučuje se osobama s povišenim krvnim tlakom, trudnicama i dojiljama.

 

 

 

30,00 HRK kom
35,00 HRK kom
Rezultati 1 - 2 od 2