Košarica

Vaša košarica je prazna ...

THE YELLOW-WISH

42,00 HRK kom Težina: 50 g


 
Iznimno kvalitetan i rijedak žuti čaj u usporedbi s drugim žutim čajevima tamniji je i aromatičniji - podatan, slatkast, dozrelog okusa, cvjetnosti i neponovljivog orašastog dojma na kraju svakog gutljaja. Poseban već od faze odabira sirovina, svoja vrhunska svojstva dijelom duguje i specifičnoj fazi kontroliranog ovlaživanja lišća na početku pomno nadziranog, produženog sušenja.

Obzirom na iskustvo, znanje i veliki trud uložen u njegovu proizvodnju, ne čudi da je upravo Huang Xiao stoljećima bio omiljeni čaj europskih dvorova, nanizao mnogobrojna svjetska prestižna priznanja, te ne prestaje biti predmetom želje dobrih poznavaoca, ali i svih onih koji su ga barem jednom kušali.

Huang Xiao, vrlo rijedak i posebno kvalitetan žuti čaj, postao je iznimno cijenjen još u 16. i 17. stoljeću, tijekom vladavine pretposljednje kineske dinastije Ming. Dodatni uzlet stekao je u narednom razdoblju, onom dinastije Qing. Iako je neko vrijeme bio gotovo zaboravljen, baš kao i njegova specifična metoda proizvodnje, tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća ponovo se javlja i postaje globalno popularan. O njegovom današnjem statusu govore brojne međunarodne nagrade kojima je posljednjih desetljeća odano priznanje njegovoj vrhunskoj kvaliteti.

Ovaj žuti čaj se, osim posebnom kakvoćom sirovine, odlikuje iznimnim procesom prerade koji je presudan za specifičnosti finalnog proizvoda. Iako je proces nalik onome kod pripreme kvalitetnih zelenih čajeva, bitno se razlikuje u nekim detaljima – ključ je tajne u kontroliranom vlaženju listića koji se potom ostavljaju produljenom sušenju u strogo kontroliranim uvjetima. Samo tako ovi dragocjeni listići čaja poprimaju svoja specifična konačna svojstva i neponovljivu zlaćanožutu boju.

Huang Xiao je nešto tamniji žuti čaj u usporedbi s drugim žutim čajevima. Lišće ubrano iz posebno odabranih grmova oblikuje se jagodicama prstiju u zavijutke koje suhoj mješavini daju blagi kovrčavi izgled. Aroma ovog čaja je nježna i slatkasta, a uz naglašenu cvjetnost donosi teško opisivo bogatstvo doživljaja. Poznavaoci kažu da je ovaj tamni žuti čaj prema aromatskim notama najispravnije pozicionirati između Oolonga i zelenog čaja upravo zbog njegove posebne podatnosti koju podaruje našim okusnim pupoljcima, ali i zbog već opisane slatkoće, dozrelosti okusa i neponovljivog orašastog dojma koji se javlja na kraju svakog gutljaja.