Mirisni začin nadohvat ruke - izvor zdravlja skriven je u kuhinji!

Posted by on in Priče o čaju
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 806
  • Print

Cimet – ili ga volite ili ga prezirete. No, svi smo se jednom u životu susreli s ovim, barem meni, divnim i aromatičnim začinom, cijenjenim i konzumiranim već tisućama godina radi očuvanja i promocije zdravlja. U moderno doba znanstveni dokazi potkrjepljuju ono što ljudi instinktivno znaju već godinama.

 

b2ap3_thumbnail_cimet1_20150430-065722_1.png

 

 

Donosimo 9 blagodati cimeta:

 

1. Cimet sadrži aktivne tvari s iznimno povoljnim utjecajem na zdravlje

Cimet je začin koji se dobiva od unutarnje kore drveta roda Cinnamomum. Još od drevnog Egipta koristi se u prehrani, kada je bio iznimno rijedak i općenito su njime darivani kraljevi i ostali visoki državni dužnosnici.

U današnje je doba cimet cijenom mnogo prihvatljiviji, možemo ga naći u brojnim trgovinama, na tržnicama i supermarketima, te čini neizostavan dio brojnih recepata i hrane.

 

Dvije su glavne vrste cimeta:

- cejlonski cimet, poznatiji kao „pravi cimet“

- Cassia cimet, puno rasprostranjenija inačica cimeta, manje kvalitetan

Cimet dobivamo sječom stabljika drveta cimeta. Unutarnja kora je ekstrahirana, te se čisti od zaostalih drvenastih dijelova. Kada je osušena, reže se u trake koje se rolaju, a konačan se proizvod naziva štapić cimeta. Ovakav je cimet već spreman za uporabu, a može se i samljeti u prah.

Istančan i prepoznatljiv miris i aromu cimet duguje svom uljastom dijelu, bogatom molekulom po imenu cinamaldehid. Osim organoleptičkih svojstava koje daje, ova je komponenta odgovorna za većinu pozitivnog utjecaja cimeta na zdravlje i metabolizam ljudi.

 

2. Cimet je bogat antioksidansima

Kao što smo već mnogo puta napomenuti, antioksidansi su tvari koje naš organizam čuvaju od štete nastale djelovanjem slobodnih radikala. Odlična je vijest da cimet njima obiluje, naročito polifenolima.

Jedna je znanstvena studija nedavno uspoređivala antioksidativnu aktivnost 26 začina, a rezultati su pokazali da je cimet neprikosnoveni pobjednik „natjecanja“, te je pokazao bolje rezultate čak i od supernamirnica – češnjaka i origana. Zanimljivost je da je cimet toliko moćan da može biti korišten kao prirodni konzervans.

 

3. Cimet pokazuje protuupalna svojstva

Iako je uvijek spominjana u negativnom kontekstu, upala u organizmu je zapravo iznimno važna jer nam signalizira da nešto nije u redu s našim organizmom, pomaže tijelu boriti se protiv infekcija i obnoviti oštećena tkiva. No, kada je upala dugotrajna (kronična) nastaje problem. Čak i u ovom slučaju cimet može biti od koristi, upravo zbog obilja antioksidanasa koji pokazuju protuupalna svojstva.

 

4. Cimet može smanjiti rizik od bolesti srca

Blagotvorno djelovanje cimeta povezuje se sa smanjivanjem rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, globalno vodećeg uzroka smrtnosti. Neke studije pokazuju da kod osoba s dijabetesom tipa II, konzumiranje 1 grama pravog cimeta na dan ima pozitivan utjecaj na plazmatske (krvne) biljege.

Osim toga, cimet snižava razinu ukupnog kolesterola, LDL kolesterola i triglicerida, a istodobno održava razinu HDL-kolesterola stabilnom. Zaključak nedavno provedene studije ukazuje na činjenicu da konzumacija 120 mg cimeta na dan već pokazuje ovakve učinke. Ova studija pokazuje i da ova količina cimeta utječe na porast HDL kolesterola u krvi.

 

b2ap3_thumbnail_srce.jpg

 

 

5. Cimet povećava osjetljivost na inzulin

Inzulin je jedan od ključnih hormona za regulaciju metabolizma i iskorištavanja energije unesene hranom. Također je iznimno bitan za transport glukoze iz krvotoka u stanice. No, u današnje vrijeme inzulin predstavlja velik problem budući da je mnogo ljudi na njega rezistentno. Ovakvo stanje, službenog imena inzulinska rezistencija, redovito ukazuje na razvoj ozbiljnijih stanja kao što su metabolički sindrom i dijabetes tipa II.

Dobre su vijesti da cimet pokazuje dramatičan učinak na inzulinsku rezistenciju, te pomaže ovom iznimno važnom hormonu da obavi svoj posao, snižavanje razina glukoze u krvi, a što nas vodi do iduće točke…

 

6. Cimet snižava razinu šećera u krvi i ima snažan anti-dijabetički učinak

Zasigurno ste već čuli da cimet može biti iznimna pomoć u regulaciji razina šećera u krvi. Osim pozitivnim utjecaja na inzulinsku rezistenciju, cimet snizuje razinu glukoze još nekim mehanizmima. Kao prvo, dokazano je da cimet snizuje ulaz glukoze u krvotok nakon obroka budući da interferira s mnogim probavnim enzmima, te na taj način usporava razgradnju ugljikohidrata u probavnom traktu.

Dalje, jedna od građevnih jedinica cimeta oponaša inzulin u stanicama, što iznimno povećava unos glukoze u stanice, iako se to sporije događa u uspoedbi s djelovanjem inzulina. Mnoge studije potvrdile su anti-dijabetički učinak cimeta, te pokazale da snizuje razinu glukoze u krvi od 10-29 %. Preporučeni dnevni unos cejlonskog cimeta, za koji se smatra da pokazuje ovakav učinak je 1-6 grama (oko 0,5-2 čajne žličice).

 

7. Cimet pokazuje blagotvoran učinak na neurodegenrativne bolesti

Jedna od glavnih karakteristika neurodegenerativnih bolesti je progresivan gubitak strukture i funkcije stanica mozga. Najčešće i najpoznatije ovakve bolesti su Parkinsonova i Alzheimerova bolest.

Dvije komponente cimeta pokazuju inhibiciju nakupljanja tau proteina u mozgu – ovo je jedan od markera koji upućuju na Alzeheimerovu bolest. Neke studije na životinjama pokazuju da cimet ima protektivan utjecaj na neurone, normalizira razine neurotransmitera i unaprijeđuje motorne funkcije kod Parkinsonove bolesti. Iako obećajavući, ovi se učinci moraju još potvrditi kod ljudi.

 

8. Cimet može biti preventivno sredstvo razvoja malignih oboljenja

Karcinomi su ozbiljna oboljenja karakterizirana nekontroliranim rastom stanica. Cimet je predmet mnogih studija koje proučavaju njegov učinak i potencijalnu korist u prevenciji i liječenju malignih oboljenja. Zasad su istraživanja ograničena na in vitro i testiranja na životinjama, no rezultati tih studija već imaju obećavajući predznak i ukazuju na podatak da ekstrakt cimeta može biti izvrsna prevencija malignih oboljenja. Cimet djeluje na način da smanjuje rast tumorskih stanica i stvaranje krvnih žila koje hrane tumore, te je toksičan za kancerozne stanice što, u konačnici, uzrokuje staničnu smrt.

Učinak cimeta još mora biti dokazan kontroliranim studijama kod ljudi.

 

9. Cimet pomaže suzbijanje bakterijskih i gljivičnih oboljenja

Cinamaldehid, aktivna komponenta cimeta može pomoći u borbi protiv različitih oblika inefkcija. Ulje cimeta se pokazalo iznimno djelotvorno u liječenju gljivičnih oboljenja respiratornog sustava, te može inhibirati rast pojedinih patogenih bakterija, kao što su Listeria i Salmonella. Antimikrobni učinci cimeta mogu pomoći u preveniciji karijesa i oštećenja zuba, te otkloniti loš zadah.

 

b2ap3_thumbnail_cimet2_20150430-065941_1.jpg

 

Koji cimet koristiti?

Nije svaki cimet jednak ni jednako djelotovoran. Cimet roda Cassia sadrži kumarin, molekulu koja može biti toksična za ljude, ukoliko se koristi u velikim količinama. Cejlonski (pravi) cimet je mnogo bolje koristiti, budući da sadrži višestruko manju količinu kumarina. Nažalost, gotovo sav cimet koji možemo naći na policama supermarketa je onaj jeftiniji. Stoga, ukoliko želite uživati u cimetu i iskoristiti njegov blagotvoran utjecaj na zdravlje, koristite cejlonski – pravi cimet.

0