Priče o čaju

Jeste li znali da je čaj jedno od globalno najpopularnijih i najčešće konzumiranih napitaka, odmah iza vode?

Znate li što čini pravi, kvalitetan čaj i kako se on priprema?

 

Najbolji čajeva svijeta našli su svoje mjesto u hrvatskoj riznici – Samovar.hr. Na ovome mjestu možete saznati sve o nama te sve o čaju – više no što ste ikada mogli zamisliti. Samovar.hr tim je stručan, akademski obrazovan tim koji okuplja nutricioniste, liječnike, istinske poznavatelje i ljubitelje čajeva. Iz njihovog znanja možete saznati sve što Vas je oduvijek zanimalo o čaju, a niste imali koga pitati – podrijetlo, način uzgoja, zdravstvene dobrobiti, priče iz davnina, anegdote i novitete iz svijeta jednog od najpopularnijih i najkonzumiranijih napitaka.

 

Opustite se uz šalicu čaja i neka Vas ona odvede na mirno i opušteno mjesto...

Posted by on in Priče o čaju

Najpotentnije piće svijeta - Čaj? Da! Eliksir zdravlja, prirodni imunostimulator, najbolji prijatelj u očuvanju zdravlja, te vjeran saveznik u otklanjanju simptoma stresa i bolesti samo su neki od sinonima ovog čudesnog napitka. 

0

Posted by on in Priče o čaju

b2ap3_thumbnail_green-rooibos.jpg

 

Jedna od prednosti, koju nose rad s čajem i samo uživanje u njemu, jest svakodnevni kontakt i vječna potraga za najkvalitetnijim i najplemenitijim čajevima i biljkama. A kad, nakon mnogo uloženog truda i vremena, zaista i pronađete dragulj među čajevima – sav trud se višestruko isplati i taj, novotkriveni dijamant, povrati sve ono što je u njega uloženo.

Posted by on in Priče o čaju

Pri kupovini čaja smo često suočeni s izborom – kupiti čaj u filter vrećicama ili u rinfuzi? Započnimo s filter vrećicama. Male, papirnate vrećice su nedvojbeno vrlo praktične za uporabu i čuvanje. Pripremiti šalicu takvog čaja je još jednostavnije – jednostavno ubacite vrećicu u šalicu, prelijte ju kipućom vodom, nekoliko puta promiješajte, izvadite vrećicu, dodajte željene sastojke i voila! Vaš čaj je spreman. Drugi primjer: ukoliko ste vanjski tip, sklon boravku na otvorenome – što može zamijeniti jednostavnost pripreme na kampiranju ili pikniku od uporabe čaja u filter vrećicama. No, ukoliko se osvrnemo na dobrobit za zdravlje i svu punoću okusa – ovakvi se čajevi jednostavno ne mogu mjeriti s onima u rinfuzi. Neminovno gube bitku za prijestolje.

Hits: 15429 Continue reading

Posted by on in Priče o čaju

Zamislite situaciju u kojoj se nađete tumarajući ulicama Masuleha, sela smještenog u planinama Irana. Žedni ste i promrzli nakon ranojutarnje šetnje te u potrazi za zalogajem i šalicom vrućeg čaja. Tada, krajičkom oka, spazite lokalnu čajanu i ulazite s oduševljenjem.

Čajana je maleno, no udobno mjesto u kojem se nalazi par mještana i, u tišini, ispija čaj. Dok čekate konobara da donese naručeno, osvrnete se po prostoriji i ugledate ogroman samovar koji vrijedno radi. Ono što će vam, zasigurno, pasti napamet jest – što ruski samovar radi u ovom dijelu svijeta?

Posted by on in Priče o čaju

Ruski je pjesnik, Boris Sadovsky, jednom o samovaru rekao: „Samovar je istinski ruski fenomen Rusije koji stranci nikada neće moći u potpunosti razumjeti i proživjeti“. Ova rečenica možda najbolje kazuje zašto je sama priča o samovaru oduvijek zavijena velom tajne. Također, ona odzvanja u mislima ljubitelja ruske književnosti koji su, nerijetko, zbunjeni kada naiđu na opis u kojem njihovi omiljeni likovi uživaju u pripremi čaja pomoću ove neobične naprave. Možda najveću počast samovaru odao je Turgenjev u svojem djelu „Očevi i snovi“ gdje prikazuje filozofsku debatu između Bazarova i ostalih na temu samih začetaka samovara i mjestu koje on zauzima u modernom društvu.