Posted by on in Priče o čaju

Cimet – ili ga volite ili ga prezirete. No, svi smo se jednom u životu susreli s ovim, barem meni, divnim i aromatičnim začinom, cijenjenim i konzumiranim već tisućama godina radi očuvanja i promocije zdravlja. U moderno doba znanstveni dokazi potkrjepljuju ono što ljudi instinktivno znaju već godinama.

 

b2ap3_thumbnail_cimet1_20150430-065722_1.png

0

Posted by on in Priče o čaju

Znate li što je, zapravo, bijeli čaj? Kad se zeleni čaj prvi put pojavio na zapadnjačkom globalnom tržištu kao napitak nije odmah bio prihvaćen s oduševljenjem. No, s vremenom se priča promijenila i uživatelji su prihvatili drugačiji, pomalo opor okus zelenog čaja – naročito kada bi se pripremao uz dodatak aromatične mente ili pikantnog đumbira. Popularnosti je pridonijela i medijska pažnja koja se zelenom čaju pridaje, a danas ćemo vrlo rijetko naići na kućanstvo koje ga nema.

 

b2ap3_thumbnail_bijelicaj_20150416-081514_1.jpg

0

Posted by on in Priče o čaju

Svi smo se našli u situaciji kada nam u 6 ujutro ili na kraju radnog dana tijelo i razum viču: DAJ MI KOFEINA, PROBUDI ME! U tom trenutku iznimne potrebe za stimulansom mnogi se često zapitaju što je bolji izbor - čaj ili kava?

0
Hits: 15657 Continue reading

Posted by on in Priče o čaju

Zašto je čaj bolji od kave?

U životu uvijek postoje mala natjecanja – ljubitelji mačaka protiv ljubitelja pasa, ljubitelji planina protiv ljubitelja plaže, ljubitelji čaja protiv ljubitelja kave. Oba napitka sadrže kofein, te su oba odabir za jutarnje buđenje, ali razbuđuju na različit način.

0

Posted by on in Priče o čaju

Kada se dotakne tema idealnog dodatka čaju, većina koplja se lomi upravo oko – mlijeka. Mnogi ljubitelji čaja ni pod kojim okolnostima u svoju šalicu čaja ne dodaju mlijeko jer ono mijenja prirodnu aromu čaja i za njih upropaštava napitak. Za druge ono predstavlja nezaobilazan dodatak. Kao što već znamo, u Britaniji je popodnevni čaj nezaobilazan bez kapljice mlijeka, dok se u Monogoliji obavezno u čaj dodaje komadić maslaca.

 

0

Posted by on in Priče o čaju

Đumbir, egzotični korijen neugledna izgleda, ali božanstvena okusa zapravo vrlo rijetko možemo naći u našim domaćinstvima. Globalno, priča ide drugačije – đumbir predstavlja nezaobilazan dodatak mnogim kuhinjama svijeta, ali i prirodni lijek. S toliko zdravstvenih blagodati koje nam ova neobična biljka donosi, čini se logičnim uvrstiti ga u svoju prehranu, bilo kao začin ili kao – čaj. I zaista, mnoga znanstvena istraživanja potvrđuju pozitivna djelovanja đumbira, stoga vam donosimo kratak portret ove neobičnog korijena. 

0

Posted by on in Priče o čaju

Iako je žuti čaj zapravo rijedak, njegove su blagodati odavna poznata i priznate u krugovima uživaoca čajeva. Malobrojne studije, dosad, pokazuju da žuti čaj ima čak i više zdravstvenih dobrobiti od zelenog čaja. Nadamo se da će žutom čaju, s vremenom, porasti popularnost i da će postati dostupniji te se više konzumirati.

 

b2ap3_thumbnail_uti.jpg

0

Posted by on in Priče o čaju

Yerba Matè je više no samo čaj. Ovo je napitak koji je vremenom razvio nevjerojatnu popularnost diljem Južne Amerike i prometnuo se u jedno od najomiljenijih pića tog kontinenta, a ta se popularnost stihijski širi diljem svijeta. Yerba Matè je napitak koji skriva mnoge zdravstvene dobrobiti pa je čak dobio ime „napitak bogova“.

0

Posted by on in Priče o čaju

Kao što smo već više puta rekli i napomenuli – čaj je, iza vode, drugo najkonzumiranije piće na svijetu. Među više vrsta čajeva koji nam se nude na tržištu, možemo pronaći i onaj cvijeta hibiskusa. Ovaj čaj je poznat još od vremena starih Egipćana i predstavljao je glavni napitak faraona, budući da je cvijet hibiskusa jedna od najraširenijih biljaka doline Nila i da je čaj, spravljen od prekrasnih latica crvenog ili bijelog hibiskusa, eliksir mladosti i zdravlja.

0

Posted by on in Priče o čaju

U moru super hrane koja nam se svakodnevno nameće spominju se mnoga imena – acai bobice, goji bobice, borovnice, Nim prah, Aloe arborescens… No, u svoj toj šumi podataka i egzotičnih imena ipak se ističe jedno. Provode se brojna istraživanja koja donose fantastične rezultate, a ona - polako i sigurno osvaja svijet i zasluženo nosi ime super hrana. Njeno je ime – aronija.

0

Posted by on in Priče o čaju

Ako ste jedan od brojnih ljubitelja čaja možda, kao i ja, teška srca bacate dragocjene listove nakon samo jedne pripreme. Ovo je i mene dovelo do pitanja – je li u redu nekoliko puta pripremati čaj od istih listova?

0

Posted by on in Priče o čaju

Želite izbaciti kavu i kofeinske napitke iz svakodnevne konzumacije i već dugo ste u potrazi za ukusnim, blagotvornim i lako dostupnim napitkom? Ne tražite dalje, tu je Rooibos čaj - prirodni podizač energije!

 

b2ap3_thumbnail_rooiboos3.jpg

0

Posted by on in Priče o čaju

Postoji priča o tibetanskom svecu po imenu Milarepa, za kojega se kaže da je desetljećima živio samo od meditacije i – koprive. Biljka koju često, kao i maslačak, čupamo iz zemlje i tretiramo kao korov zapravo je divan dar prirode i odličan pomagatelj u liječenju cijelog niza zdravstvenih stanja.

 

b2ap3_thumbnail_kopriva1.jpg

0

Posted by on in Priče o čaju

Hladan, vjetrovit dan, zubato zimsko sunce još ne želi predati tron proljeću. Ulazim u toplu bakinu kuću, voda vrije na štednjaku, a ona pred mene stavlja najfinije domaće čajne kekse i šalicu ruskog, indijskog ili, službeno, crnog čaja. Privlači me toplina šalice i tople pare koje se dižu iz ovog tamnog, snažnog napitka.

 

b2ap3_thumbnail_crni1.jpg

0

Posted by on in Priče o čaju

Svake godine, kako odmiču dani na kalendaru, a sunce nas mami da skinemo teške kapute i tamne boje bivamo zatrpani mnoštvom članaka i objava o tome kako poboljšati zdravlje i izgubiti suvišne kilograme u nadolazećoj godini.

 

b2ap3_thumbnail_zeleni2.jpg

0

Posted by on in Priče o čaju

Najpotentnije piće svijeta - Čaj? Da! Eliksir zdravlja, prirodni imunostimulator, najbolji prijatelj u očuvanju zdravlja, te vjeran saveznik u otklanjanju simptoma stresa i bolesti samo su neki od sinonima ovog čudesnog napitka. 

0

Posted by on in Priče o čaju

b2ap3_thumbnail_green-rooibos.jpg

 

Jedna od prednosti, koju nose rad s čajem i samo uživanje u njemu, jest svakodnevni kontakt i vječna potraga za najkvalitetnijim i najplemenitijim čajevima i biljkama. A kad, nakon mnogo uloženog truda i vremena, zaista i pronađete dragulj među čajevima – sav trud se višestruko isplati i taj, novotkriveni dijamant, povrati sve ono što je u njega uloženo.

Posted by on in Priče o čaju

Pri kupovini čaja smo često suočeni s izborom – kupiti čaj u filter vrećicama ili u rinfuzi? Započnimo s filter vrećicama. Male, papirnate vrećice su nedvojbeno vrlo praktične za uporabu i čuvanje. Pripremiti šalicu takvog čaja je još jednostavnije – jednostavno ubacite vrećicu u šalicu, prelijte ju kipućom vodom, nekoliko puta promiješajte, izvadite vrećicu, dodajte željene sastojke i voila! Vaš čaj je spreman. Drugi primjer: ukoliko ste vanjski tip, sklon boravku na otvorenome – što može zamijeniti jednostavnost pripreme na kampiranju ili pikniku od uporabe čaja u filter vrećicama. No, ukoliko se osvrnemo na dobrobit za zdravlje i svu punoću okusa – ovakvi se čajevi jednostavno ne mogu mjeriti s onima u rinfuzi. Neminovno gube bitku za prijestolje.

Hits: 15597 Continue reading

Posted by on in Priče o čaju

Zamislite situaciju u kojoj se nađete tumarajući ulicama Masuleha, sela smještenog u planinama Irana. Žedni ste i promrzli nakon ranojutarnje šetnje te u potrazi za zalogajem i šalicom vrućeg čaja. Tada, krajičkom oka, spazite lokalnu čajanu i ulazite s oduševljenjem.

Čajana je maleno, no udobno mjesto u kojem se nalazi par mještana i, u tišini, ispija čaj. Dok čekate konobara da donese naručeno, osvrnete se po prostoriji i ugledate ogroman samovar koji vrijedno radi. Ono što će vam, zasigurno, pasti napamet jest – što ruski samovar radi u ovom dijelu svijeta?

Posted by on in Priče o čaju

Ruski je pjesnik, Boris Sadovsky, jednom o samovaru rekao: „Samovar je istinski ruski fenomen Rusije koji stranci nikada neće moći u potpunosti razumjeti i proživjeti“. Ova rečenica možda najbolje kazuje zašto je sama priča o samovaru oduvijek zavijena velom tajne. Također, ona odzvanja u mislima ljubitelja ruske književnosti koji su, nerijetko, zbunjeni kada naiđu na opis u kojem njihovi omiljeni likovi uživaju u pripremi čaja pomoću ove neobične naprave. Možda najveću počast samovaru odao je Turgenjev u svojem djelu „Očevi i snovi“ gdje prikazuje filozofsku debatu između Bazarova i ostalih na temu samih začetaka samovara i mjestu koje on zauzima u modernom društvu.