Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Podjela čaja po razredu

Listovi najkvalitetnijih zelenih i Oolong čajeva su u finalnom proizvodu cijeli i ne svrstavaju se u posebne razrede, a jednako vrijedi i za neke crne (naročito kineske) čajeve, čija imena nose dostatnu potvrdu kvalitete.

Opširnije...

Fizikalni faktori

Plantaže čaja su najčešće smještene u regijama vruće, vlažne klime i ravnomjerno raspoređenim padalinama kroz cijelu godinu. Optimalna prosječna dnevna temperatura za uzgoj, s minimalnim varijacijama, kreće se između 18 °C i 20 °C.

Opširnije...

Berba čaja

Na rubu svake grančice formiraju se pupoljci te vrlo brzo postaju mladi listovi koji se zamataju oko sebe, stvarajući nove pupoljke. Broj ostalih listova koji se pronalazi na samoj grani i ispod formiranog pupoljka određuje kvalitetu branja: što je više listova ubrano, kvaliteta berbe je niža.

Opširnije...

Drvo čaja

Plantaža čaja izgleda kao velika šuma, ispunjena malenim stablima visine do 1,5 metara. Njihova debela, čvorovita debla ukazuju na njihovu starost – često su mnogo starija nego što bi se na prvi pogled moglo reći.

Opširnije...

Uzgoj čaja

U prošlosti, sadnice su uzgajane iz sjemena i presađivane. U današnjem, modernom uzgoju pribjegava uzimanju reznica već postojećih biljci. Reznice se uzimaju sa izabranih biljki te presađuju u uzgajališta, gdje rastu od 12 do 18 mjeseci.

Opširnije...