Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Čaj za giht

Obzirom na dokazana protuupalna djelovanja i niske, ali značajne razine simpatomimetskih tvari – teina, kofeina i srodnih supstanci, stručnjaci su skloni smatrati upravo zeleni čaj idealnim prirodnim dijelom strategije prevencije napada gihta.

 

Zeleni se čaj konzumira oko 500.000 godina i jedan je od najzdravijih čajeva uopće. Dokazano je kako upravo on sadrži značajne koncentracije antioksidansa koji pripadaju kemijskoj skupini polifenola. Antioksidansi su skupina biološki aktivnih tvari koja ima sposobnost suprotstavljanja djelovanju slobodnih radikala koji predstavljaju štetne kemijske spojeve u našem tijelu jer napadaju zdrave stanice i njihov DNA. Utvrđeno je kako upravo jedan od ovih antioksidansa iz zelenog čaja, epigalokatehin-3-galat (EGCG) snažno blokira nastanak upalnih tvari – upravo onih koje su presudne u izazivanju artritisa i drugih bolnih stanja naših zglobova.

 

Dokazi o zdravstvenim učincima zelenog čaja su mnogobrojni:

- Laboratorijske studije su pokazale kako redovito pijenje pravog zelenog čaja može biti učinkovito u smanjivanju nekih oblika artritisa

- Osobe u zemljama u kojima se pije mnogo zelenog čaja poput Kine, Japana i Indije imaju značajno niže javljanje bolesti kao što su artritis i zloćudni tumori

- Maksimalna korist od zelenog čaja povezuje se s redovitom konzumacijom u količini od 2 – 3 šalice svakog dana. Pored biološko-kemijskih učinaka, ovakva navika donosi dodatne prednosti, a jedna od njih je sigurna i dobra hidracija tijela koja dodatno sprečava nastanak gihta pomažući održavanju koncentracija mokraćne kiseline u krvi nižima.

 

Kako odabrati zeleni čaj za giht?

Sve što se na tržištu nalazi pod nazivom „zeleni čaj“ ne odgovara često zelenom čaju koji posjeduje antioksidacijske učinke. Ova djelovanja ima samo potpuno prirodni zeleni čaj sastavljen od cijelovitih listova, na pravi način obrađen i uskladišten. Nažalost, čajni prah koji se prodaje u filter-vrećicama, daleko je od toga. Ovdje je riječ o biljnom prahu koji samo u jednom svom dijelu sadrži različite dijelove biljke zelenog čaja, a ne samo listove. Oni se melju i miješaju s jeftinijim sastojcima baš kao što se melju sastojci kakve jeftine salame koja onda u sebi ima svega, ali najmanje mesa. Čajevi u filter vrećicama su proizvodi koji osim nekvalitetnih dijelova biljke čije ime nepravedno nose često imaju značajne količine usitnjenih dijelova drugih, jeftinih sirovinskih biljaka poput sušenog šipka ili voća koje više nije prikladno za konzumaciju. Pravi zeleni čaj koji ima dokazana biološka svojstva mora biti nešto sasvim drugo. On se treba sastojati od cjelovitih listova koji su ručno brani, pareni, oblikovani i sušeni. Samo ovakvi zeleni čajevi donose svoje prirodno bogatstvo i snagu, te se mogu smatrati istinskim čuvarima zdravlja.

Važno je napomenuti i to kako su sve danas dostupne znanstvene studije i istraživanja rađeni isključivo na ovakvom, kvalitetnom zelenom čaju od cjelovitih listova, pa samo za njega možemo tvrditi da odista pomaže.

Naš prijedlog pravog, vrhunskog zelenog čaja za giht je:

PROČITAJ:

 6 pića koja povećavaju rizik od gihta

 Giht – što, kako, zašto?