Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Crni čaj

 Kod crnih čajeva, proces fermentacije se potpuno odvija. Prema legendi, koja datira iz 17. stoljeća, velika pošiljka čaja je stigla iz Kine u London nakon dugog putovanja. Za vrijeme putovanja, škrinje u kojima je bio čaj su poprimile plijesan te je sirovina prešla iz zelenu u crnu boju.

Englezi su, s tada ne značajno razvijenom samom svijesti o kvaliteti čaja, toliko uživali u novootkrivenom okusu da su zatražili novu pošiljku.

 

Sahnjenje

Sahnjenje predstavlja prvi korak fermentacije, kojim listovi poprimaju savitljivost bitnu za zamatanje. Svježi listovi gube 50 % vlage, a potom se stavljaju na prostirke od bambusa, koje su u prostoriji udaljene 12-18 cm. Prostorije su temperirane na 20 °C-24 °C, te je omogućena stalna cirkulacija zraka. Ovaj korak traje između 18 i 32 sata.

 

Savijanje

Metoda savijanja crnog se razlikuje od one korištene kod zelenog čaja: pažnja se usmjerava na slamanje strukture lista kako bi se potaknuli enzimi fermentacije. Ako se to čini nježno, čaj će imati slabiju aromu. Ukoliko se pristupi grublje, čaj će imati snažniji, istančaniji okus. Savijanje se radi ručno ili strojno.

 

Fermentacija

Slijedi prenošenje listova u iduću prostoriju za fermentaciju, u kojima relativna vlažnost iznosi 90 – 95 %, a temperatura 20 °C do 22 °C. Potrebna je dobra ventilacija, ali se mora izbjeći izlaganje propuhu. Listovi se rasprostiru u slojevima pri udaljenosti od 4 – 6 cm. Fermentacija može trajati od jednog do tri sata, ovisno o kvaliteti listova, sezoni, regiji branja te boji koja se želi postići.

 

Prženje

Kako bi zaustavili proces fermentacije, čaj treba u kratkom vremenu izložiti utjecaju visoke temperature. Prženje se uglavnom odvija u velikim, cilindričnim strojevima koji potom zagrijavaju listove na prosječnu temperaturu od 90 °C, kroz 15 – 20 minuta.

 

Sortiranje

Idući korak jest sortiranje listova u dva razreda:

• Slomljeni listovi

• Cijeli listovi

Do slamanja listova dolazi prirodno, prilikom ručne obrade te umjetnim putem – strojnim usitnjavanjem. Cijeli se listovi klasificiraju prema finoće berbe.