Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Giht - što, kako, zašto?

Giht je oblik upale zglobova – artritis koji uzrokuju kristali mokraćne kiseline. Kada razina mokraćne kiseline koja cirkulira u našoj krvi u otopljenom obliku, a poznata je još i pod nazivom „urati“ naraste iznad određene koncentracije dolazi do njenog taloženja u obliku kristala.

Ti kristalići, poput oštrih komadića stakla ne talože se u svim zglobovima podjednako – oni se nakupljaju u prvom redu u području nožnog palca, iako mogu zahvatiti i druga područja. Upala koju kristali mokraćne kiseline izazivaju u zglobu u kojem su se istaložili, vrlo je snažna, a bolovi izrazito jaki. Mokraćna kiselina nastaje razgradnjom purina koji se mogu sintetizirati u našem tijelu, ali njihova koncentracija uvelike ovisi o unosu hranom. Na razine mokraćne kiseline osim unosa purina i njihovog stvaranja u tijelu utječe i razina izlučivanja bubrezima.

No, zašto su neke osobe sklone gihtu, a druge nisu? Razlike u riziku za nastanak gihta leže u nekoliko međusobno povezanih faktora. Na prvom je mjestu genetska tj. metabolička podložnost koja neke osobe čini jednostavno sklonijima pojačanom stvaranju ili smanjenom izlučivanju mokraćne kiseline, dok su drugi čimbenici vezani uz životne navike – u prvom redu konzumiranje hrane i pića bogatih purinima.

Hranu koja obiluje purinima čine gljive, zeleno lisnato povrće poput špinata, šparoge, pa školjke kao npr. dagnje, purinima su potom izrazito bogate iznutrice, modra riba poput srdele i skuše, a naravno tu je i različito meso – u prvom redu janjetina, ali ne samo ona. Neka pića također sadrže nezanemarive količine purina ili dodatno potiču povećanje mokraćne kiseline u tijelu. Za razliko od ovih štetnih tvari, zeleni se čaj smatra iznimnim protuupalnim pićem i preporučuje za redovitu konzumaciju kod gihta.

Naš prijedlog pravog, vrhunskog zelenog čaja za giht je:

PROČITAJ –

6 pića koja povećavaju rizik od gihta

Čaj za giht