Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Zeleni čaj smanjuje kolesterol u krvi

Pijenje zelenog čaja smanjuje povišeni kolesterol u krvi!

 

Iako kvalitetni zeleni čaj značajno smanjuje povišen krvni tlak, njegovo djelovanje na kolesterol u krvi još je izraženije kako kazuje znanstveni rad koji je upravo objavljen u vrhunskom znanstvenom časopisu.

 

Ova velika meta-analiza utvrdila je da redovita konzumacija kvalitetnog zelenog čaja (ne i otpadnog čajnog praha u filter-vrećicama) smanjuje krvni tlak. Uz ovo revolucionarno otkriće, dodatni zaključci do kojih se došlo, još su više iznenadili i oduševili znanstvenike.Naime, koliko god zeleni čaj značajno smanjivao krvni tlak, on još značajnije smanjuje kolesterol – i to ukupni kolesterol u krvi, ali i onaj „loš“ koji je poznat pod imenom LDL-kolesterol. Ova tvar iz krvi, uz povišen krvni tlak predstavlja glavni uzrok kardiovaskularnih bolesti, od angine pektoris i infarkta srca, pa do moždanog udara i niza drugih životno ugrožavajućih poremećaja.

Pijenje zelenog čaja svakog dana nudi ogroman potencijal zaštite zdravlja – smanjenja krvnog tlaka, smanjenja masnoća u krvi, te u konačnici, potencijalno i ukidanja dijela ili svih tableta koje su neki bolesnici prisiljeni piti svakog dana.

 

Slično uputama za povišen krvni tlak, za uspješno i sigurno korištenje zelenog čaja u regulaciji masnoća u krvi, potrebno je pratiti nekoliko savjeta:

1. Zeleni čaj treba piti redovito

 

2. Koristiti samo kvalitetan zeleni čaj – onaj od cjelovitih listova

Zeleni je čaj dodatak prehrani s iznimnom vrijednošću. Zašto? Biljka zelenog čaja uzgaja se samo u pojedinim dijelovima svijeta gdje vladaju optimalni klimatski uvjeti. Uzgoj je prilično kompliciran jer se svodi na potpuno prirodne metode među kojima modernoj tehnologiji nema mjesta. Branje mora biti ručno i u točno određeno vrijeme zrelosti listova. Oni ne smiju biti previše mekani (nezreli), a niti previše tvrdi (žilavi), već optimalno podatni – onakvi kakvi su optimalno bogati aktivnim prirodnim sastojcima. Beru se samo najkvalitetniji izdanci koji redom moraju biti iste veličine, Ako listić ima i najmanje nepravilnost ili oštećenja, on se baca. Prerada zelenog čaja vrši se u malim manufakturama koje se nalaze isključivo pored polja čaja – listovi se na tradicionalan način pare, a potom ručno obrađuju – formiraju u oblike specifične za svaku pokrajinu i tip čaja, te iza toga suše u vrlo strogo kontroliranim uvjetima, uvijek daleko od sunčevih zraka i s točno definiranom količinom i brzinom prirodnog strujanja zraka. Samo ovakav zeleni čaj – najkvalitetniji i potpuno prirodan, cjelovitih listova zaista posjeduje moć snižavanja krvnog tlaka. Ovu snagu sigurno nećete pronaći u zelenom čaju u filter – vrećicama ni bilo kojem sličnom što se prodaje u trgovinama robe široke potrošnje. Tu je riječ o nekvalitetnim mješavinama koje pretežno sadrže otpadne prahove zelenog čaja i najniže su kvalitete, bez aktivnih tvari koje predstavljaju istinski zeleni čaj.

 

3. Pratiti savjete liječnika

 

Preporučeni zeleni čajevi:

Osim pozitivnog učinka na kolesterol studije su pokazale da kvalitetni zeleni čaj uspješno snižava povišeni krvni tlak više o tome pročitajte u članku - Zeleni čaj smanjuje povišeni krvni tlak.

Reference: 1. Onapoya I, Spencer E, Heneghan C, Thompson M. The effect of green tea on blood pressure and lipid profile: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trial. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2014 Jan 31. pii: S0939-4753(14)00047-7. doi: 10.1016/j.numecd. 2014.01.016.

 

Naše tvrdnje možete i sami provjeriti, a citiran izvorni znanstveni rad pronaći na: PUBMED - Green tea

Preporučamo: