Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Priprema

Za pripremu Matcha čaja vam je od pribora potrebna primjerena, široka i plitka šalica po japanskoj tradiciji (CHAWAN), bambusova uska i duguljasta žličica (CHASHAKU) i posebna bambusova metlica (CHASEN). Za jednu osobu se uzima 1,75 g Matcha čaja ili 1 ½ bambusova žličica (chashaku) čajnog praha, a što odgovara kolličini u nešto manje od ½  „zapadnjačke“ čajne žličice.

Ovako odmjerena količina svilenog čajnog praha se može direktno staviti u šalicu ili (možda bolje) prethodno osloboditi mogućih sitnih grudica takoo da se prosije prolaskom kroz malo sito. Za ovu namjenu u Japanu postoje posebna sita, često s kamenom kuglicom koju se vrti u situ dok sva količina Matcha-praha ne bude protisnuta. Svilenkasti Matcha-prah se u šalici prelijeva s vrućom vodom. Iako se u nekim prenesenim recepturama navodi toplina od oko 60 °C, ovaj savjet nije ispravan, već bi voda trebala biti vruća i imati oko 75 – 85 °C, a što odgovara temperaturi prije ključanja. Onog trenutka kada se pri zagrijavanju počnu na stijenkama posude formirati mjehurići zraka i kada iznad posude ugledate prve tragove pare - isparavanja vode koja je u kontaktu sa stijenkom posude, trenutak je da prelijete Matcha-prah. Za prethodno navedenu količinu Matcha čaja, uzima se 75 ml (do maksimalno 100 ml) vode.

Nakon prelijevanja Matcha čaja vrućom vodom, potrebno je relativno brzo miješanje smjese bambusovom metlicom (chasen) u jednom pravcu (obično u smijeru kazaljke na satu) dok se čajni prah u potpunosti ne otopi i ne dobijete pjenastu strukturu čarobne boje i mirisa. Na stijenkama šalice, kao ni u čajnoj otopini, ne smije zaostati tragova praha koji mora u potpunosti biti sljubljen s tekućinom. Miješanje započinje sporijim kružnim pokretima koje onda postupno ubrzavate. U Matcha čaj se ne stavljaju dodaci – npr. šećer, med ili mlijeko. On se pije upravo ovako, kako je spravljen. Obzirom da uz prirodnu slatkoću, on može ponekad imati komponentu blage oporosti, u japanskoj se tradiciji serviranja prije njegovog pijenja ponekad poslužuje posebno slatko piće – wagashi.