Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Kako pripremiti hladni čaj?

Iako danas vrhunska čajna industrija nudi posebne mješavine prirodnih čajeva, koje su formirane tako da optimalna biološka i organoleptička svojstva postignu tek nakon hlađenja, i od klasičnih čajeva za „toplu“ pripremu i konzumaciju uz malo znanja možete pripremiti odličan prirodni hladni čaj. Kako?

 Staviti 15 do 20 g čaja u 1 l hladne vode, ostaviti da odstoji i to:

- 30 min za zeleni čaj i njegove mješavine

- 1 h za crni čaj i njegove mješavine

- 2 do 3 sata za Oolong čaj

Dodatni savjet: U čaj osim leda uvijek možete dodati komadiće svježeg voća, ubaciti krišku citrusa ili listiće mente staviti u čašu. Uživajte!

 

Zašto pripremati hladni čaj?

Zato što je prirodni hladni čaj najbolja i najzdravija okrjepa i siguran put do vitalnosti i dobrog osjećaja, dok komercijalni hladni čaj – većinom uopće nije čaj! Većina komercijalnih „hladnih čajeva“ predstavlja visokoenergetska pića koja redovito imaju iznimno visok glikemijski indeks. Ovakvi proizvodi zapravo i nisu čajevi u užem smislu, a posljednjih se godina prehrambena industrija čak i sve manje trudi da im osigura okus čaja, te donosi umjetne voćne okuse, pregršt šećera i tek boju koja podsjeća na čaj. Ako neki od proizvoda iz ove skupine ulijete u čašu, podignete prema izvoru svjetla i pogledate kroz stupac tekućine, vidjet ćete uljastu strukturu koja se poput dima izvija u čaši gusta i teška od otopljenog šećera.