Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Ruska gostoljubivost

Prvi pisani dokazi o čaju na prostorima Rusije sežu u 1567. godinu kada su dva Kozaka, Petrov i Yalychev opisali čaj kao fantastičan kineski napitak i odlučili ga redovito konzumirati. No, tek je krajem 17. stoljeća čaj postao glavni uvozni proizvod Moskve, jedinom gradu u kojem se mogao naći

gotovo dva stoljeća, a upravo iz tog razloga su ostali stanovnici Rusije Moskovljane podrugljivo nazivali „ispijači vruće vode“. Kultura ispijanja čaja se tek krajem 19. stoljeća proširena po cijelom carstvu i prihvaćena u svim staležima društva. U Rusiji, čaj je nemoguće odvojiti od samovara. Ova naprava, osmišljena početkom 18. stoljeća na Uralu, u širu je uporabu ušla tek kad se kultura čaja proširila po Carstvu.

Samovar je zapravo veliki čajnik, zapremnine nekoliko litara vode održavane na konstantnoj temperaturi. No, toplina koju odaje služi i za grijanje obitelji koja se njime služi. Samovar je sastoji od grijača, velikog čajnika sa šupljinom prema van i dimnjakom. Vatra u grijaču se pali korištenjem ugljena, a na taj se način zagrijava zrak u dimnjaku smještenom iznad njega. Ovakav sustav omoguće da se voda ugrije i održava na odgovarajućoj temperaturi. Sam oblik samovara je osmišljen da bi se mogli osluhnuti različiti stadiji zagrijavanja i vrenja vode – ono započinje pištanjem, prelazi u zujanje i završava bukom koja podsjeća na grmljavinu. Kada voda dođe do stadija zujanja, spremna je za uporabu. Na vanjskoj strani samovara nalazi se slavina, koja olakšava izlijevanje čaja u čajnik za posluživanje i šalice. Čajnik, u kojem se nalazi iznimno koncentriran čaj – ekstrakt, nalazi se iznad dimnjaka kako bi bio stalno topao. Kod ispijanja, svaki uživatelj si iz čajnika u šalicu izlije malenu količinu čajnog ekstrakta, kojem dodaje kipuću vodu do željenog razrjeđenja. Kako bi ohladili čaj, nerijetko se sadržaj šalice izlijeva u tanjurić i čaj se ispija direktno iz njega.

Čaj zauzima prominentno mjesto u ruskoj kulturi, te je sama kultura čaja dala ruskom jeziku nekoliko izraza, a jedan od najpoznatijih je na tchaï (za čaj). Na društvenoj razini, sastajanje zbog ispijanja čaja ima različita značenja. Običaj koji je započeo kao prilika za intimna obiteljska druženja kasnije je prerastao u pravi društveni događaj, u kojem je urbana, formalna dimenzija potpuno zasjenila toplinu i udobnost.

Danas se ispijanje šalice čaja oko samovara smatra toplom, prijateljskom gestom, koja je vrlo slična starinskim običajima zapisanima u ruskoj literaturi 19. i 20. stoljeća. To je vrijeme dijeljenja s obitelji i prijateljima, vrijeme kada svi na trenutak zastaju kako bi uživali u toplini i okruženju dragih ljudi.