Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Fu Cha (Kina)

Kinezi u svakodnevnom životu ne koriste čajnike već čaj pripremaju u malenim, pojedinačnim posudama – Zhong, u koje stavljaju malo zelenog čaja i zalijevaju ga kipućom vodom. Potom se posuda prekriva posebnim poklopcem, koji omogućuje ispijanje čaja, bez da se progutaju listići.

Onaj koji čaj pije kroz dan nastavlja pripremati čaj od istih listića te posudu neometano nosi cijeli dan, gdje god pošao. No, Kinezi imaju i posebnu ceremoniju čaja, usvojenu od Tajvana, a koja se naziva Gong Fu Cha.

Navika pripremanja čaja je usvojena i počela se širiti tijekom dinastije Ming, kada su se počeli izrađivati prvi čajnici od Yi Xiang gline. U to je vrijeme ispijanje čaja smatrano profinjenom društvenom vještinom, čiji je cilj bio imitirati i vratiti u život zaboravljene običaje Sung tradicije. Ta je vizija dovela do kreiranja priručnika Cha Shu, koji detaljno opisuje svaki korak pripreme čaja i same ceremonije. U današnje se doba ova pravila često mogu opaziti u većini čajana na Tajvanu, gdje se okupljaju ljubitelji čaja i uživaju u toploj, prijateljskoj atmosferi i vrhunskim napicima. Čajevi koji se na takvim mjestima ispijaju najviše su kvalitete – Oolong, delikatne arome i dugotrajnih aroma i okusa, a pri čijoj se pripremi koriste samo čajnici izrađeni od posebne vrste gline kineske pokrajine Yi Xing. Od pribora se najčešće rabe čajnik, posuda za čaj, plitak pladanj na koji se smještaju čajnik i posudice, rezervni čajnik, te posudice za mirisanje i degustiranje čaja.

Koraci Gong Fu Cha ceremonije:

- Čajnik i posudice za ispijanje se smještaju na pladanj

- U čajnik se ulijeva vruća voda, kojom se on ispire, a voda kojom se ispiralo izlijeva se u rezervni čajnik

- U čajnik se stavljaju listići čaja dok on njima ne bude do polovice ispunjen. Potom se listići ispiru s malom količinom vode, samo kako bi postali vlažni, te se ta voda opet ulijeva u rezervni čajnik

- Tekućina skupljana u rezervnom čajniku vrati se u glavni čajnik, kojega treba napuniti vodom do vrha kako bi odstranili zaostale mjehuriće zraka. Listići se ostavljaju namakati jednu minutu i čaj se vraća u rezervni čajnik

- Posudica za mirisanje se napuni čajem iz čajnika te se odmah izlije u posudicu za kušanje Ljubitelji čaja duboko udišu miris koji se širi iz prve posudice, kako bi ga ostavili u pamćenju kad ispiju gutljaj iz druge šalice. Pritom polagano uživaju, ispijajući malene gutljaje. Samo namakanje se ponavlja nekoliko puta, prateći jednaku proceduru.

Čaj pripravljen na ovaj način je mnogo jači od čaja koji se priprema konvencionalnim načinom. Treba ga piti u malim količinama i u njemu uživati kao u najfinijem likeru. Svaki predmet i svaki pokret, korišten u ceremoniji, imaju za cilj ekstrahirati mirise i arome čaja, što Gong Fu Cha ceremoniju čini primarno umjetnošću ispijanja čaja.