Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Cha No You (Japan)

U Japanu, čaju se pridodaje iznimna važnost i velik je dio kulture. Čaj predstavlja personifikaciju umijeća dobrog življenja te predstavlja oblik divljenja, zasnovan na obožavanju balansiranja između neprikosnovene ljepote i svakodnevnih banalnosti. Ova je filozofija utjelovljena u iznimno razrađenoj i posebnoj ceremoniji,

koja se uvijek odvija na točno određenom mjestu te se svaka naložena kretnja mora obavezno pratiti. Sama je ceremonija rezervirana za maksimalno pet sudionika, a odvija se u paviljonu smještenom na sjenovitom dijelu vrta. Ovakav je prostor potpuno opremljen – sastoji se od prostorija za pripremu i ispijanje čaja, te je korišten samo za ceremonije čaja, a mora odavati dojam jednostavnosti i uglađenog siromaštva, budući da ti epiteti predstavljaju samu bit ljepote u japanskoj kulturi.

Japanska ceremonija čaja razvijena je krajem 15og stoljeća i reflektira utjecaj Zen budizma, pozivajući uživaoce na pročišćenje duha i tijela te sjedinjenje s prirodom. Upravo je ta misao vodilja prilikom uređivanja okoliša vrta, u kojem se paviljon za ceremoniju čaja nalazi – na prilazima su zasađena stabla i mnoštvo cvijeća, u cilju uvođenja uživaoca čaja u početno stanje meditacije. Ništa nije prepušteno slučaju: dekoracije, hrana pa ni teme razgovora. Iznimno su cijenjene gejše, koje najviši stupanj pažnje posvećuju čak i najsitnijim detaljima same ceremonije.

Na početku se služi lagani objed, nakon kojega slijedi kratka pauza. Idući je korak i najbitniji – Goza Iri, središnji dio ceremonije tijekom kojega se najprije služi Koicha, iznimno snažan čaj, a potom blagi čaj, kojeg nazivaju Usucha. Dok domaćin ne udari u gong pet puta, odvijaju se mnogi rituali čišćenja. Nakon serije iznimno pedantnih gesti, domaćin za svakog pojedinog gosta usipa po tri žlice Matcha praha, koji potom zalijeva zaimačom kipuće vode i miješa bambusovom metlicom, sve dok ne postigne željeni stupanj gustoće tekućine. Posuda se stavlja pored srca, a počasni gost klekne na koljena te uzima tri gutljaja tekućine, nakon kojih daje kompliment na okus čaja. Potom Kaishi papirom, koji je donio na ceremoniju sa sobom, briše posudu na mjestu gdje ju je doticao usnama i ponudi ju prvom gostu do sebe, koji ponavlja ritual. Zadnja osoba koja pije iz posude vraća ju počasnom gostu, koji ju onda predaje domaćinu.

Različiti stadiji Cha No Yu ceremonije imali su izniman utjecaj na razvoj japanske kulture – arhitekturu, hortikulturu, uređenje okoliša, te umjetnost izrađivanja porculana. Svaki korak uključuje privrženost estetskim načelima u različitim sferama. Sam pribor, korišten u ceremoniji čaja, smatra se iznimno vrijednim i često predstavlja malenu umjetničku kolekciju. Japancima užitak predstavlja i dekoracija prostora – Kakemono, cilindrična vertikalna slika – Chabana i cvjetni aranžman izrađen upravo za ceremoniju. Izražena pedantnost, koja prati cijelu ceremoniju, u osnovi je oblikovala i način života u Japanu. Ključ razumijevanja kulture i načina života ovog naroda je shvatiti njihovu ljubav prema drevnoj umjetnosti, dizajniranoj da onome tko u njoj uživa donese spokoj.