Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Opisivanje općenitog doživljaja

Aromatično: termin opisuje napitak snažnog i istančanog okusa

Oporo: osjet uzrokovan taninima čaja, daje oštrinu

Oštro: termin koji se pripisuje čaju oporog i kiselkastog okusa

te snažne i dugotrajne arome

Gorko: jedan od pet okusa, vrlo čest kod čajeva bogatih taninima. Ukoliko se predugo namaču, čajevi općenito razvijaju sklonost gorčini.

Tijelo: karakteristika koja spaja robusnost napitka s toplim

Kompleksnost: izraz koji upućuje na kombinaciju bogatih, istančanih aroma

Delikatnost: karakteristika profinjenog napitka s mnogim, suptilnim aromama

Bogato okusom: termin koji se rabi prilikom opisivanja napitka snažne, bogate arome i okusa

Gracioznost: označava lagan, ugodan napitak bez oštrih nota. Često se rabi prilikom opisivanja čajeva s niskim sadržajem tanina.

Čist: označava čajeve čije su karakteristike (boja, miris, okus, aroma)precizno i nedvosmisleno opisane

Svjež: izraz kojim se opisuju blago kiselkasti čajevi koji daju osjećaj svježine prilikom pijenja

Izdašan: čaj bogate, istančane arome

Zelen: odlika kvalitete svježe, mlade biljke

Oštrina: karakteristika uzrokovana taninima, uzrokuje grublju teksturu

Opojan: izraz kojim se opisuje čaj intenzivne arome, isprepletene začinima i cvjetnosti

Osnažujući / osvježavajući: karakteristika mladog zelenog čaja, naglašene kiselkaste i osvježavajuće arome

Lagan: izraz koji se koristi za čajeve s niskim sadržajem tanina

Živahan: čaj precizno definiranih karakteristika, s laganom, kiselkastom notom

Dugotrajan: izraz koji se koristi u opisu čajeva čiji su retrogradni okus i aroma ugodni i dugotrajni

Zreo: karakteristika čaja bogatog, kremastog okusa i arome

Blag: izraz kojim se opisuju čajevi slatkastog okusa, bez oporosti

Mirisan: izraz kojim se opisuje napitak koji obiluje mnogim, snažnim mirisima

Snažan: izraz koji opisuje čaj bogatog okusa i dugotrajne arome

Sirov: zelen i kiseliji od prosjeka (uobičajenog)

Profinjen: izraz kojim se opisuju čajevi delikatne i suptilne arome, mirisa i okusa

Robustan: izraz koji se koristi prilikom opisivanja čajeva bogatih taninima, snažnog okusa

Grub: izraz kojim se opisuje čaj loše kvalitete, iznimno opor

Zaokružen: izraz koji opisuje čaj čija bogata aroma i punoća okusa ostavljaju kvalitetan, zaokružen dojam prilikom ispijanja

Jak: izraz koji opisuje čaj svježe, delikatne arome i lagano začinjenog okusa

Kratkotrajan: čaj koji ima kratkotrajan retrogradni okus i aromu

Svilenkast: izraz koji opisuje čaj bogate arome i svilenkastog okusa

Kiselkast: karakteristika okusa koja opisuje neke od zelenih čajeva, npr. Oolong i proljetni Darjeeling, a koja samom čaju daje svježinu i živahnost okusa

Jak: pomalo nejasan izraz koji implicira punoću okusa i tamnu boju čaja

Jedar, snažan: izraz koji opisuje čaj robusnog, istančano jakog okusa, koji se često ublažuje dodatkom mlijeka

Suptilan: izraz koji opisuje čaj delikatne i kompleksne arome i mirisa

Mek: izraz koji opisuje čaj čija slatkoća i sočnost nadvladavaju oporost

Baršunast: izraz koji opisuje čaj baršunaste, meke teksture i pomalo slatkastog okusa

Topao: izraz koji se koristi pri opisu čaja drvenastog, lagano začinjenog okusa

Mlad: izraz koji se koristi za opisivanje čajeva ubranih u ranoj sezoni, svježih i lagano kiselkastih