Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Berba čaja

Na rubu svake grančice formiraju se pupoljci te vrlo brzo postaju mladi listovi koji se zamataju oko sebe, stvarajući nove pupoljke. Broj ostalih listova koji se pronalazi na samoj grani i ispod formiranog pupoljka određuje kvalitetu branja: što je više listova ubrano, kvaliteta berbe je niža.

 

 Postoje tri načina branja:

imperijalno: bere se pupoljak i list uz njega

fino: bere se pupoljak i dva lista uz njega, ovo je najkvalitetniji način branja

prosječno: bere se pupoljak i tri lista uz njega, ovakvo branje daje manje kvalitetan urod, ali se biljci omogućava bolji rast i produkcija

 

Listovi se nikad ne beru odvojeno, a grančice na kojima su listovi i pupoljci se beru cijele. Kako bi se održala konstantna, željena kvaliteta, bere se 4 – 5 listova, koji se nazivaju Souchong, a često se mogu naći u kineskim, dimljenim čajevima. Nakon nekog vremena, grane stabala čaja ostaju bez mladih izdanaka i ulaze u fazu odmaranja. Završni pupoljci nastaju na „slijepim“ listovima, koji se potom odstranjuju kako bi se grana mogla oporaviti. U većini slučajeva, branje je još uvijek ručno. Mehanizacija branja je vrlo rijetka, no postoji nekoliko iznimaka. U Japanu berači koriste škare, a u Gruziji i Japanu mehanički rezači odstranjuju u radijusu od 1,5 metara. Ovakva metoda zahtijeva ravan teren i daje grubo branje, osim u Japanu gdje je mehanizacija branja iznimno uznapredovala, ali je i vrlo skupa. U Argentini se također, u velikoj mjeri koristi mehanizacija.