Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Čajevi iz Japana

Prvi pisani zapisi o produkciji čaja u Japana datiraju u 7. stoljeće, a pretpostavlja se da je sama proizvodnja počela zbog snažnog utjecaja kineske dinastije Tang. Budući da je čaj bio privilegija svećeništva – pili su ga samo budistički redovnici, samo prihvaćanje kulture ispijanja čaja u širim slojevima

društva je trajalo dugi niz godina. Tek u 9. stoljeću započinju s radom plantaže za uzgoj čaja, a provincija Uji, gdje se danas proizvode najbolji japanski zeleni čajevi, s uzgojem je započela tek 1202. godine.

Poznati budistički svećenik, Sen-no Rikyu, zaslužan je za uzlet Cha No Yu ceremonije čaja jer je u vezu doveo budizam i čaj.

Pored Matcha čaja, koji se koristi u tradicionalnoj japanskoj ceremoniji čaja, Japan danas proizvodi više vrsta visoko kvalitetnih zelenih čajeva čija priprema zahtijeva posebnu pažnju. Krhkost i delikatnost listova nalaže brzu pripremu te temperaturu vode koja mora biti to niža što je kvalitetniji čaj koji se priprema. Za razliku od ostalih zemalja u kojima se zeleni čaj proizvodi, japanski čajevi se ne pripremaju po tradicionalnoj kineskoj metodi već prolaze specifičan proces parenja. Umjesto da se žare / prže, listovi se izlažu pari na nekoliko minuta što im, u konačnici, daje sjajan izgled te karakterističan okus koji se na prvu prepoznaje. Zbog svojih specifičnosti, japanski zeleni čajevi nerijetko iznenađuju stanovnike zapadnih zemalja. Jedna od odlika je i visok sadržaj vitamina uz minimalne količine kofeina, a najbolji način za ispijanje jest piti „čisti“ čaj, bez drugih dodataka.

 

Sencha

Sencha čajevi su zapravo zeleni čajevi, često korišteni u Japanu. Listovi ovih čajeva beru se nekoliko puta godišnje, pritom pazeći da se svakom berbom odaberu samo najbolji listovi u nasadu.

Kako bi osigurali različite razrede kvalitete čaja, Japanci su osmislili tehniku mehaničkog branja. Nakon parenja i žarenja, listovi se zamataju kako bi poprimili karakterističan izgled malih, tankih igala. Ovisno o kvaliteti, čaj se priprema na različite načine – variraju količine listića, temperatura vode i vrijeme stajanja čaja u vodi prije procjeđivanja.

 

Iz ponude Samovar.hr možete izabrati brojne klasične i aromatizirane Sencha čajeve, od kojih izdvajamo: Sencha Satsuma Gold, Exquisite Triple Briolette, Acai & Goji Sencha ili Aloe Vera Opuntia