Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Čajevi iz Kine

Kada bi čaj imao rodni list, pod mjestom rođenja bi pisalo Kina. Iako je do 19. stoljeća bila primarni i najveći proizvođač, sad je na drugom mjestu po produkciji – iza Indije. Plantaže su najčešće smještene u južnim i centralnim provincijama, a dugo su vremena bile centralistički vođene. Kada je na vlast stigao Deng Xiao Ping

prodaja je liberalizirana. Ovim je potezom došlo do potrebe za otvaranjem brojnih privatnih tvrtki, a na taj je način omogućena direktna veza između uzgajivača i trgovaca.

Kina, za razliku od Šri Lanke i Indije ne nudi sirovine specifičnih regija već poznate, dobro definirane nazive čaja koji odgovaraju najvišim standardima kvalitete.

Regije Kine u kojima se čaj uzgaja poznate su po blagoj, vlažnoj klimi s jednakomjerno raspoređenim padalinama kroz godinu. Također, mnoge su plantaže smještene na obroncima planina – „pod oblacima“, što omogućuje konstantno orošavanje i uvelike doprinosi sadržaju vlage same sirovine i konačnoj kvaliteti čaja. Najbolja, glavna žetva, koja daje najbolje prinose, odvija se od sredine travnja do sredine svibnja.

 

Podariti najbolje

Standardi kvalitete se posebno primjenjuju na crne čajeve, najčešće rezervirane za globalni izvoz. Na ovaj način je jednostavno održati stalnu kvalitetu miješanjem mnogih sirovina. Najprestižniji zeleni čajevi su često proizvedeni u manjim količinama, te su zbog toga rijetki što plantažerima otežava posao budući da je iznimno teško postići jednaku kvalitetu kroz godine.

Kako bi dobili ono najbolje iz ovih zelenih čajeva – delikatnost, svježinu i svu snagu okusa, bitno je konzumirati čajeve ubrane ove sezone, tj. od vremena berbe do vremena konzumacije ne bi trebalo proći više od 8, a maksimalno 10 mjeseci. Upravo iz tog razloga odlučili smo u svoju ponudu uvrstiti samo najkvalitetnije i najsvježije sirovine trenutno dostupne na tržištu.

 

Bijeli čaj

Iako iznimno rijedak – proizvodi se samo u malim količinama u kineskoj pokrajini Fujian, ovaj je čaj popularan još od vremena dinastije Song. Listovi ovoga čaja ne podvrgavaju se nikakvoj obradi već su ostavljeni da se suše kroz tri dana. Karakterizira ih visoka količina tanina te se pripremaju duže od ostalih čajeva. Jedan od takvih, naš Bijelozeleni mirisni, bere se samo jednom godišnje u periodu od 2-3 dana, što objašnjava zašto je često uvršten u najskuplje i najcjenjenije čajeve svijeta.

 

Zeleni čaj

Na produkciju pića zelenog čaja, pića svakodnevice Kineza, otpada 80 % produkcije iz čega je veliki dio rezerviran za domaću konzumaciju, a ne za izvoz. Najčešće se uzgaja u vlažnim, planinskim predjelima pokrajina Fujian, Guanxi, Jiangsu, Anhui i Zheijang. Listovi ovog čaja mogu biti presavijeni, upleteni, zamotani po dužini ili oblikovani u kuglice. Ono što ih čini posebnim jest svježina koju donose, nota zelenila te dugotrajna aroma.

Iz bogate ponude Samovar.hr čajeva možete izabrati: Smaragdini, Princ Maoche, Organski Sencha i Green Tea Pearls

 

Oolong čaj

Oolong karakteriziraju dugi, blijedi listovi te nizak sadržaj kofeina, a Kinezi ga često nazivaju plavo-zelenim čajem. Postoje tri načina obrade i fermentacije:

-  Wu-Yi fermentacija (lagana, 12 – 15 %)

-  Tie Guan Yin (srednja, 40 %)

-  Jaka fermentacija (50 – 60 %)

 

Zbog niskog sadržaja kofeina, Oolong čajevi su savršeni za ispijanje u kasno popodne ili navečer. Iznimno su priznati u tradicionalnoj kineskoj medicini budući da izvrsno utažuju žeđ, doprinose probavi masti te umiruju tijelo i duh. Kinezi ih najčešće pripremaju u tradicionalnim čajnicima na način da 10 do 20 g čaja prelije litrom vode, te nakon 7 – 8 minuta procijede. U pripremi se koristi i Gong Fu Cha, metoda pripreme u malim čajnicima napunjenima listićima koji se procjeđuju nakon 30 – 60 sekundi, a polu-fermentirani čajevi visoke kvalitete zadržavaju svoj istančani okus i nakon višekratnog spravljanja.

 

Crni čaj

Početak proizvodnje crnog čaja je obavijen velom tajne – nitko ne može sa sigurnošću reći što je to navelo Kineze da podvrgnu čaj fermentaciji, nakon što su stoljećima proizvodili samo zeleni čaj. Prema legendi, crni čaj je nastao greškom: prilikom dugog, prekomorskog transporta je zbog neadekvatnih uvjeta čuvanja fermentirao. Nakon dolaska tereta na destinaciju, kupci su bili oduševljeni neobičnom aromom te su odmah naručili novu pošiljku. Ostalo je povijest. Crni se čajevi najčešće proizvode u pokrajinama Fujian, Yunnan, Sichuan te Anhui, a namijenjeni su izvozu.

 
Pu-Erh čaj

Pu-Erh, posebitost pokrajine Yunnan, dobiva se na način da se ubrani listovi skupljaju u manje nakupine i prekrivaju vlažnim tkaninama kako bi održali stupanj vlažnosti veći od 85 %, a ovaj proces se ponavlja više puta.

Naša preporuka najboljih Kineskih čajeva:

35,00 HRK kom
36,00 HRK kom
39,00 HRK kom