Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Oolong čaj

Ovo je čaj kod kojeg se fermentacija prekida dodatnim procesom. Zreliji listovi (sadrže manje tanina i kofeina) su korišteni u ovoj kategoriji čajeva. Ovi su čajevi autohtoni za kinesku pokrajinu Fujian i Tajvan. Generalno, mogu biti podijeljeni u dvije kategorije. U prvu kategoriju spadaju lagano fermentirani

čajevi (10 – 15 % fermentacije) koji se pripravljaju na kineski način. Jače fermentirani čajevi (60 – 70 % fermentacije) spadaju u drugu kategoriju, a pripravljaju se specifičnom metodom razvijenom u Tajvanu. U praksi, priprema polu-fermentiranih čajeva nije strogo podijeljena budući da svaka plantaža ima vlastite recepte prema stupnju fermentacije koji se ne moraju točno podudarati s više navedenim podacima. Kako bi mogli klasificirati Oolong čajeve, u ovome slučaju ćemo se orijentirati na stupanj fermentacije, a ne na usporedbu i davanje prednosti navedenim metodama.

 

Dakle, svi polu-fermentirani čajevi moraju proći ove stadije:

Sahnjenje

Listovi se izlažu sunčevoj svjetlosti na par sati, a potom se premještaju u sjenu da kako bi se ohladili. Ovime započinje proces fermentacije.

Znojenje

Ovo je najvažniji korak u proizvodnji polu-fermentiranih čajeva.

Listovi se smještaju u prostoriju temperiranu na 22 °C – 25 °C, relativne vlažnosti 85%, te se neprekidno i ravnomjerno miješaju. Ovo utječe na oslobađanje arome i potiče isparavanje vode. Završni dio ovog procesa ovisi o samoj dužini procesa: kod kineske metode fermentacija se zaustavlja čim listovi dostignu 10 – 12 % fermentiranosti, a konačan proizvod je svijetao, arome po listu. S druge strane, tajvanska metoda traje duže te se fermentacija prekida na 70 %, dajući tamniji čaj, voćnog okusa.

Prženje

Kada je dostignut željeni stupanj fermentacije, prženjem se zaustavlja aktivnost enzima. Ovaj je korak istovjetan onome korištenom u produkciji zelenog čaja.

Zamatanje

Kao i kod zelenog čaja, ovim se procesom listu ručno savijaju i tvore spiralu. Prirodno su listovi vrlo veliki te nabrani ili zavijeni u velike perle, kao što je slučaj s Dong Ding čajem.