Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Pu-Erh

Ovaj čaj, poznat pod nazivom Pu-erh ili tamni čaj je proizveden korištenjem procesa parenja kojime dolazi do neenzimatske fermentacije, različite od one kod crnih čajeva. Prije zamatanja, listovi se podvrgavaju specifičnom načinu prženja koje inaktivira većinu enzima. Ovaj se proces odvija u velikim tavama

pri temperaturi od 280 °C-320 °C, u koje se smještaju te prekrivaju slamom. Slama sprječava izlazak vlage i omogućuje kuhanje na pari. Ovo je ključan dio budući da su listovi stariji te imaju manje vlage. Za vrijeme ovog procesa, smanjuje se sadržaj kofeina u listovima.

Nakon prvog zamatanja, listovi su raspoređeni u nakupine visoke jedan metar te prekriveni vlažnim platnom, koje održava stupanj vlažnosti na 85 %. Ovaj se korak još naziva i proces „znojenja“, a traje 24 sata te može biti ponovljen nekoliko puta. Veličina samih nakupina čaja te trajanje procesa znojenja nose značajne posljedice na finalan proizvod – o ovome ovisi intenzitet arome.

Česte forme u kojoj možemo naći tamne čajeve jesu komprimirani briketi te „ptičja gnijezda“. Također, ovo su jedini čajevi koji s vremenom poprimaju bolji okus, a sama dob ponekad ima snažan utjecaj prilikom prodaje na dražbama.