Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Profesionalno kušanje čaja

Kao što enolozi kušaju vrhunska vina, profesionalni kušaoci čaja slijede vrlo precizan ritual u cilju definiranja kvaliteta i / ili defekata čaja, a često i radi usporedbe različitih grupa čaja koje su dobivene jednom berbom. Bez obzira u kojoj se zemlji kušanje čajeva odvija, znalci uvijek koriste jednake

instrumente i slijede ista pravila. Nakon odluke o vrsti i količini čaja koje želi okusiti i usporediti, profesionalni kušaoc ispred sebe, po točno određenom redoslijedu, slaže uzorke listića čaja kako bi mogao dobiti širu sliku o onome što će analizirati. Također, ovakav način pripreme znatno olakšava vođenje bilješki tijekom kušanja (ime plantaže s koje čaj potječe, datum branja, cijena), te omogućava kušaocu analizu boje i oblika te stupnja vlažnosti sirovine.

Prilikom pripreme čaja, kušaoci koriste pribor za kušanje, koji se sastoji od tri komponente: posude, šalice s žlijebom i poklopcem. Za svaki čaj koji će biti analiziran priprema se zaseban pribor. U svaku se šalicu odvaguje 2 g listića čaja, koji se preliju s 1 dcl kipuće vode, a vrijeme namakanja se kreće od 2 minute, kad se radi o delikatnim zelenim čajevima pa sve do 15 min, kad se radi kušanje nekih bijelih čajeva. Bez obzira o kojem se čaju radi, vrijeme namakanja je uvijek duže nego što je preporučeno tijekom konvencionalne primjene – ovakav pristup dovodi do pojačavanja ekspresije karakteristika čaja te olakšava detekciju pozitivnih osobina, kao i defekata. Kako bi se ispunio ovaj uvjet, često dolazi do razvijanja snažne gorčine no, ona je poželjna i potrebna, naročito kad se radi o kušanju čajeva sličnih karakteristika. Nakon nekoliko minuta namakanja, kušaoc ulijeva napitak u šalicu, istodobno pridržavajući poklopac, time sprječavajući ostale zaostale listiće iz posude, koji bi mogli zamutiti čaj. Na kraju ovih priprema, čaj je kušaocu dostupan u tris stanja: suhi listići, vlažni, namočeni listići te pripremljen čaj. Tada može započeti samo kušanje.

Kada se radi o namočenim i vlažnim listićima, kušaoc procjenjuje:

Izgled: veličinu, boju, finoću branja, podatnost lista i način na koji je on obrađen

Teksturu: mekoću i jakost, stupanj vlažnosti (ukoliko se radi o suhom listu)

Miris: kad se radi o suhim i vlažnim listićima

Kad se radi o samom pripremljenom čaju, posebna se pažnja obraća na:

Boju i bistrinu

Osjet koji ostavlja u ustima

Okus i arome