Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Čaj i tanini (polifenoli)

Tanini (polifenoli) u čaju su kemijski i djelovanje supstance slične onima u vinu. Neke karakteristike čaja, kao što su boja, jačina i punoća okusa direktno ovise o polifenolima i njihovim promjenama koje se događaju kemijskim procesima. Čaj koji obiluje taninima je lako prepoznati: oporog je, ponekad i gorkog okusa ukoliko se ne procijedi na vrijeme. Predugim stajanjem čaja u uzavreloj vodi dolazi do visokog otpuštanja tanina u tekućinu.

Oporost čaja, koja proizlazi iz sadržaja tanina, igra veliku ulogu u „stezanju“ tkiva stanica, stoga se listići čaja mogu dodati u kupku, kako bi zatvorio pore na koži. Poželjno je i nakon šamponiranja kose isprati ju čajem kako bi bila sjajna i glatka.

Kateholi i flavonoidi su najvažniji polifenoli čaja, a njihov pozitivan utjecaj na ljudski organizam je posebno istaknut studijama o djelovanju zelenoga čaja. Najvažnije znanstvene studije rađene su u Japanu, zemlji koja proizvodi samo zeleni čaj. Ipak, u posljednjih nekoliko godina pažnja je skrenuta i na istraživanje pozitivnog učinka crnih i Oolong čajeva. Tanini su prisutni u različitim vrstama čaja, no podložni su promjenama uslijed fermentacije te utjecaj polifenola iz čaja (osim zelenoga) još nije dovoljno razjašnjen. Morat ćemo pričekati još neko vrijeme kako bi dobili odgovor na pitanje jesu li polifenoli u svim vrstama čaja jednakog djelovanja.

Znanstvene studije su dokazale da polifenoli imaju utjecaj na snižavanje „lošeg“ kolesterola u krvi – dnevni unos 5 šalica čaja kroz period od nekoliko mjeseci dovodi do snižavanja razine LDL-a. Daljnja istraživanja su razjasnila djelovanje zelenog čaja na kardiovaskularni sustav i prevenciju bolesti, naročito ateroskleroze.

Zeleni čaj ima pozitivan utjecaj i na probavni sustav – redovito ispijanje zelenog čaja smanjuje apsorpciju masti priliko razgradnje, pa će tako šalica zelenog čaja na kraju obroka pripomoći probavi aktivacijom procesa eliminacije masti.

Istražene su i mnoge znanstvene teorije antioksidativnog utjecaja polifenola. Polifenoli, koje u znatnim količinama možemo pronaći u svježem voću i povrću te čaju i vinu, imaju važnu ulogu u „borbi“ protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala koji dovode do staničnog starenja. Jedan od polifenola zelenog čaja, epigalokatehol galat, objekt je opsežnog istraživanja kojime se nastoji utvrditi njegov utjecaj na prevenciju razvoja tumorskih stanica. Smatra se da bi ovaj polifenol mogao inhibirati djelovanje enzima urokinaze, koja je zaslužna za nasumičnu multiplikaciju stanica tumora.