Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Fizikalni faktori

Plantaže čaja su najčešće smještene u regijama vruće, vlažne klime i ravnomjerno raspoređenim padalinama kroz cijelu godinu. Optimalna prosječna dnevna temperatura za uzgoj, s minimalnim varijacijama, kreće se između 18 °C i 20 °C.

 

Same klimatološke karakteristike imaju izniman utjecaj na količinu i kvalitetu uroda. Iznimno vlažna klima daje urod čaja niske kvalitete, dok suha sezona daje višu kvalitetu. Bitan utjecaj na rast kvalitete ima i nadmorska visina na kojoj se plantaža nalazi, ali je sam prinos manji. U tropskim regijama plantaže se raspodijeljene od razine obale mora pa sve do nadmorskih visina koje dosežu 2500 metara.

Sunčeva svjetlost je važan čimbenik – potrebna je biljci za formiranje esencijalnih ulja, koja konačnom proizvodu daju iznimnu, specifičnu aromu. Kod održavanja plantaže, uz reguliranje čimbenika tla, često se primjenjuje i filtriranje sunčevih zraka.

Tlo na kojem se plantaža nalazi mora biti propusno, rastresito i duboko, kako bi se korijen biljke mogao neometano širiti do dubine od 6 metara. Najbolje regije imaju mlada, vulkanska tla, koja su vrlo propusna, bogata humusom i hranjivim tvarima. Plantaže su uvijek smještene na kosinama, čime se pospješuje prirodna drenaža tla budući da stabla čaja ne podnose zadržavanje vode. Ova, po nekima mana, zapravo je prednost: zbog ove karakteristike, stablo čaja je vrlo otporna i izdržljiva biljka, koja se može uzgajati i na vrlo visokim temperaturama i iznimno kosim terenima.

 

 Najvažnije zemlje koje proizvode čaj su:

• U Aziji: Kina, Indija, Japan, Tajvan, Nepal, Šri Lanka, Indonezija, Malezija, Vijetnam, Bangladeš

• U Africi: Kamerun, Mauricijus, Kenija, Ruanda, Zimbabve

• U J. Americi: Argentina, Brazil.

• U blizini Kaspijskog jezera i Crnog mora: Gruzija, Turska, Iran